İstanbul Aile Danışmanlık Merkezi
Randevu : 0533 373 81 23

  • Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/psikolojikdanismanlar
  • https://www.twitter.com/pedagoglar
Bireysel Terapi
Depresyon, Stres, Sosyal Fobiler ve korkular, Panik Atak, Takıntı Bozuklukları, Travma, Öfke Kontrolü, Sınav Kaygısı, Yeme bozuklukları, Uyku bozuklukları gibi.
Evlilik Terapisi
Evlilik Eğitimi, Fölrt Dönemi, Eş Seçimi, Nişanlılık Dönemi, Karakter Testi, Gebelik Dönemi Problemleri gibi konularda profesyonel eğitim alabilirsiniz.
İlişki Koçu
Evlilik sorunları, Aile içi problem çözme, Kıskançlık, Eşler arası uyum sorunları, Eşler arası cinsel problemler, Aldatma, Boşanma ve boşanma sonrası gibi konularda profesyonel yardım alabilirsiniz.
Aile Terapisi
Evlilik sorunları, Anne-Baba tutumları, Aile içi problem çözme, Kıskançlık, Eşler arası uyum sorunları, Eşler arası cinsel problemler, Aldatma, Boşanma ve boşanma sonrası gibi konularda profesyonel yardım alabilirsiniz.
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi1
Bugün Toplam24
Toplam Ziyaret132014
Köşe Yazıları
Aile ve Çift Danışmanı Psikolog Atakan Şahin 05057675885
- Mutlu Evliliğin Sırları Nelerdir -

Assoc Prof Dr Ekrem Çulfa 0532 158 58 85
👨🏻‍🏫👩‍🏫Yabancı sınıf arkadaşlarımla nasıl daha cesur iletişim kurabilirim? Sesimi nasıl duyurab

Bireysel Aile Psikolog Fulya Beyribey +90 (546) 932 46 24
ÇOCUK VE ERGENLERDE OBSESİF KOMPULSİF BOZUKLUK

Dr. Mehmet A. Eroğlu Yaşam-Eğitim Koçu 0544 7243650
İkigai

evlilik cinsel terapist nesrin örek 05057675885
Cinsel isteksizlik nasıl ele alınmalı ve tedavi edilmelir?

Filiz Gülgör
HER ÜZÜNTÜ DEPRESYON DEĞİLDİR

istanbul Aile Evlilik Çift Danismanı 0532 158 35 55
Aldatmada öncelikle esas suçluyu bulmak oldukça önemli

İSTANBUL YAŞAM KOÇU YÜKSEL KÖKSAL05354336620
Teknoloji Bağımlılığı Nedir? Zararları ve Nasıl Önlenir?

Kişisel gelişim testleri 0505 767 5885
- Başkalarıyla Yaşayabilme Testi -

Psikolog Barış Yılmaz
- ANLAŞILMAK İSTEYEN KADIN NE YAPMALI –

Psikolog Buse Yeğin
YEME BOZUKLUĞU NEDİR?

Psikolog Pedagog Aile ve Çift terapisi
Dr. Psk. Aile Evlilik Çift Danışmanı Ekrem ÇULFA hakkında yazılan yorum, tavsiye, öneri ve faydalar

Psikolog Sinem Sayışman 05333738123
METROPOLİTAN OKUL OLGUNLUK TESTİ

Sevda Diyarı Şiir Terapisi
Çocuk olmak ne güzeldi ….

Sosyolog Merve Ege tel 0505 767 5885
İntihar

Uzman Klinik Psikolog Şakir ERNAS 05057675885
Kendi Varlığını Duyurma Haykırışı: Saldırganlık ve Kızgınlık

uzman klinik psikolog sabiha ışık 05333738123
Antisosyal Kişilik Bozukluğu

Yaşam koçu ve psikolog ayşimçulfa
Ebeveynler Çocuklarının Karne Notları İle ilgili Nasıl Bir Tutum İçinde Olmalılar?

AlışSatış
Dolar32.477332.6074
Euro34.596434.7351
Site Haritası
Takvim
Aidat Borcu Sorgulama

Bize 0533 373 81 23 ten ulaşabilirsiniz Aramanızı tavsiye ediyorum. 

İstanbul'un 39 ilçesi hakkında öğrenmek istediğinzi her şey burada: Adalar, Arnavutköy, Ataşehir, Avcılar, Bağcılar, Bahçelievler, Bakırköy, Başakşehir, Bayrampaşa, Beşiktaş, Beylikdüzü, Beyoğlu, Büyükçekmece, Beykoz, Çatalca, Çekmeköy, Esenler, Esenyurt, Eyüp, Fatih, Gaziosmanpaşa, Güngören, Kadıköy, Kağıthane, Kartal, Küçükçekmece, Maltepe, Pendik, Sancaktepe, Sarıyer, Silivri, Sultanbeyli, Sultangazi, Şile, Şişli, Tuzla, Ümraniye, Üsküdar, Zeytinburnu Aile Evlilik Çift Terapisti Danışmanı Psikoloğu Pedagogu burada var.

www.istanbulailedanismamerkezi.net

uzman klinik psikolog sabiha ışık 05333738123
sabihaisik@outlook.com
Evliliklerde ve ilişkilerde geçmişe takılıp kalmaktan nasıl kurtulursunuz?
10/05/2022

Evliliklerde ve ilişkilerde geçmişe takılıp kalmaktan nasıl kurtulursunuz?

Bir insan neden geçmişe takılıp kalır? İçinde bir kızgınlık olabilir, söyleyemedikleri olabilir. Yani içeride işlenememiş, dile getirilememiş duygular, istekler ve ihtiyaçlar olabilir. Aslında kişinin istediği sürekli geçmişe takılıp kalmak değil, eski sorunları sürekli açmak değil, eşi ya da sevgilisi ile daha kaliteli bir ilişki arıyor. Ama sürekli geçmişteki olumsuz durumları ilişkinin yıpranmasına neden oluyor.

Bir insan sürekli geçmişe takılıp kalıyorsa burada insanın zihninin bizi koruduğunu bilmek gerekiyor. İnsan organizması bizi aynı strese maruz kalmaktan koruyor. Çünkü biz geçmişi unutursak ne olacak? Aynı hataya tekrar düşeceğiz. Beyin bize ne diyor? O yoldan gitme, o yol tehlikeli. Acı çekeceksin. Beyin bizim iyiliğimiz için o sorunları hatırlatıyor. O kişiyle görüşme yine başın belaya girecek, kalbin kırılacak, aldatılacaksın, yine depresyona gireceksin, gibi beyin bize uyarılar veriyor ve zihnin bir yerinde hazır tutuyor.

Peki geçmişte takılı kalmamak için ne yapmanız gerekiyor?

O unutamadığınız takılı kaldığınız andaki ihtiyacınız neydi? Neye ihtiyacınız vardı da karşılanmadı? İlişkide bir kriz ya da sorun varsa, orada karşılanmamış bir ihtiyaç vardır. O sizi kıran şey neydi? Orada ne hissettiniz? Ne bekliyordunuz da olmadı? Var olan duygularını anlatman gerekiyor. Hislerin neydi?  Örneğin; “Ailenle tartıştığımda sanki onlar bana saldırıyormuş gibi hissettim ve tedirgin oldum, beni korumanı istedim”. Buradaki hislerin çözülmesine gerek yok. Yani eşinizin neden böyle bir duyguya kapıldığına falan girmeyin. “Ya aman annem de sana bir şey söylememişti” gibi bunları tartışmak çok anlamlı değil şuan için. Şuan sadece anlaşılmak ihtiyacı var ve burada bunu vermemiz gerekiyor. Eşiniz sizinle bir duygusunu paylaştığında duygusunun mantıklı olup olmadığını sorgulamayın. “Sana ihtiyacım var” dediğinde “bana ihtiyacın yok, sen güçlü bir kadınsın” demeni istemiyor. “Senin yanındayım” ı duymak istiyor. İlk etapta bu kadar yapsanız yeterlidir. Bunu yaptığınız zaman var olan geçmiş sorunlar, problemler kapsül içerisinde travma olmaktan çıkacak ve artık çözüme kavuşacak. Bugünden itibaren var olan sorunları bu şekilde konuşmak, üstünü örtmemek, tadınız kaçsa dahi bunları bir miktar söyleyebilmek ileride bugünkü yaşadığınız sorunun kapsül içerisinde travma şeklinde hafızada yer etmemesini sağlayacak. En azından bugünden itibaren var olan yaşadığınız hisleri, duyguları, beklentilerinizi, ihtiyaçlarınızı eşinize söylüyor olmanız bugünden itibaren ileride yaşayacağınız geçmişe anılara takılı kalmak kısmını en azından önleyecektir. Ya geçmişte eşinizin neleri yapıp yapmadığına takılmayın ya da sağlıklı bir ilişki isteğinden vazgeçin. Eğer geçmişteki beni aldattı unutamıyorum, unutmak istemiyorum diyorsanız vazgeçmek daha iyi olacaktır. Ancak beni aldattı, ben bunu unutup birlikte temiz bir sayfa açmak istiyorum diyorsanız önerilerimi dikkate alın. Hislerinizi, duygularınızı, ihtiyaçlarınızı da sorunu çözmek için değil, anlaşılmak için anlatman gerekiyor.

Bazı danışanlar “duygularımı, ihtiyaçlarımı tatlı tatlı anlatıyorum ama karşımda beni dinleyen yok. Duvara anlatıyor gibiyim. “ diyorlar. Eşinin duygularına, ihtiyaçlarına ve taleplerine kulak vermemekte kararlı bir eşin telafisi çok zor. Eşiniz kuruntu da yapıyor olabilir, var olmayan bir şeyden dolayı telaş da yapıyor olabilir, sorunu da büyütüyor olabilir ama her büyütülen sorunun arkasında, her endişenin arkasında bir ihtiyaç yatıyor. Çiftlerin en azından bu ihtiyacın ne olduğuna eğilmesi gerekiyor. “Sevgili eşim sen böyle diyorsun ama ben bu konuda aynı görüşte değilim. Neden böyle düşünüyorsun. Gel bunu konuşalım. Benim anlayamadığım bir şey var. Sen burada üzüntü hissediyorsun, çok üzüldüğünü görüyorum ve sen üzülünce bende üzülüyorum. Niye üzüldüğünü bana anlatır mısın? “ gibi en azından bu şekilde merakla, istekle üstüne eğilmesi gerekiyor. Eşinin duyguları, ihtiyaçları sana çok mantıksız da geliyor olabilir. Bunun mantığının oturmasına gerek yok bu sorunu çözmek için. Sadece hislerini anla, ne diyor, ne anlatmaya çalışıyor, neye ihtiyacı var. Bunu anla. İlgilenmiyorum, bana ne diyemezsin bu soruna. Eşin kanser olsa bana ne mi diyecektin? Eşin hatalı düşünüyor. Beni ilgilendirmez diyemezsin. Bu hisleri, ihtiyaçları anlamak, ilişkideki iki tarafın mutluluğu için önemli. Otur bir dinle belki o mantıksız kuruntu dediğin sana mantıklı gelecek, belki de eşin sana anlatırken bunun mantıksız olduğunu kavrayacak. Dediğim gibi tarafların birbirlerini dinleyip anlamaları sorunların ileriye taşınmamasında ve bu davranışı sürekli hale getirmek sağlıklı bir ilişkiye girmeye yol açacaktır.

Klinik Psikolog Sabiha IŞIK

 

 



171 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

Antisosyal Kişilik Bozukluğu - 28/06/2022
Sosyopati ya da psikopati olarak da adlandırılan antisosyal kişilik bozukluğu genel anlamda diğer kişilerin haklarına karşı umursamazlık ve ihlal halidir. Çocukluk veya ilk ergenlik çağında başlayıp yetişkinlik çağında da devam eder. Hilekarlık ve
Terk Edilme ve Ayrılık Korkusu - 24/06/2022
Leyla ile Mecnun, Ferhat ile Şirin’ e benzer aşıkların reddedilme ve terkedilme öyküleri mitolojde yoğun bir şekilde karşımıza çıkıyor. Bütün hayatını sevgiliye adayan erkek ve kadın mitleri ile doludur masallar ve efsaneler. Analitik psikolojinin
Göç’ün Psikolojisi ve Sosyolojisi - 21/06/2022
Uluslararası göç; bir ülkeden bir ülkeye belirli bir süre yaşamak için taşınmak olarak adlandırabiliriz. Göç konusunu sebeplerine göre ayıracak olursak eğer; 1) ekonomik göç yani iş için göç edenler: Eskiden Avrupa mavi yakalı göçmen ararken
Bağlanma türleri ve insan ilişkilerine etkisi - 17/06/2022
Bağlanma; çocukların küçük yaşta anne veya bakım veren diğer kişi ile kurduğu bağdır. Bebekler küçük yaşlarda bakım veren kişinin ya da annenin her zaman ihtiyaçlarına cevap verebileceğini, güvenli olarak bir psikolojik yapı geliştirdiklerinde onla
Çocuklarda davranış bozuklukları ve çalma davranışı - 14/06/2022
Bir davranışı problem olarak değerlendirmenin belli objektif ölçüleri vardır. Davranışın değerlendirilmesi sırasında
Otizm nedir? - 10/06/2022
Otistik çocukları üç konuda sıkıntı yaşarlar; sözel iletişim, duygusal ve sosyal alan, davranışsal konular. Çocuğunuzda bunlardan tamamı olmasa da bir kısmını gözlemliyorsanız bir uzmana başvurmanız çok önemlidir. Otizm’de erken teşhis ve doğru yön
Kardeşler arası yaş farkı ne kadar olmalıdır? - 07/06/2022
En sık sorulan sorulardan biri ne zaman ikinci çocuğu yapmalıyım? Kardeşler arası yaş farkı ideali kaç olmalıdır? Bu yazımda bunlara detaylıca değineceğim. Yaş farkına karar verirken değerlendirilecek konular; anne baba, anne baba ilişkisi, çocuğu
Çocuklarda konuşma geriliği, konuşma gecikmesi - 03/06/2022
Konuşma bir öğrenme ve iletişim biçimidir. Bebekler etrafındaki olayları gözlemleyerek, cisimlerin isimlerini duyarak zamanla konuşmaya başlarlar. Çocuk beyni ilk üç yaş içerisinde öğrenme ve taklit etmeye çok açıktır. Çok kolay öğrenir ve taklit e
Çocuklara “Hayır”ı Öğretmek, Çocuklara Hayır Diyebilmek - 31/05/2022
Ne zaman çocuklara “hayır” diyoruz? Ne zaman “dur” diyoruz? Acaba bu hayır’lar bizim hayır’larımız mı yoksa olması gereken hayır’lar mı? Çocukların cezalandırılmaları ile ilgili süreçlerde bazen hayır diyerek, ses tonumuzu da arttırarak yapmaması g
 Devamı